עולם השמיעה

האוזן היא איבר בעל יכולות מדהימות המבצע משימות מורכבות ביותר של שמיעה. האוזן מסוגלת להבחין בין 7000 גוונים של קול ומאפשרת למוח למקם את מקור הצליל.

איך זה קורה?

האוזן מחולקת לשלושה חלקים עיקריים הלוקחים חלק בתהליך הקליטה והקידוד עד לפיענוח הקול במרכז השמיעה במוח (Auditiry Cortex) והם האוזן החיצונית, האוזן התיכונה והאוזן הפנימית.
האוזן החיצונית כוללת את האפרכסת הנראית לעין ותעלת השמע שהקצה הפנימי נושק לממברנה דקה הנקראת עור התוף. מעבר לענידת עגילים, לאפרכסת תפקיד חשוב ומהותי בקליטה והכוונה של גלי הקול פנימה דרך תעלת השמע לעבר התחנה הבאה במערכת השמיעה והיא האוזן התיכונה.

האוזן התיכונה כוללת מספר מבנים חשובים והראשון בשרשרת הוא עור התוף המהווה, כאמור, את הגבול המפריד בין האוזן החיצונית ובין האוזן התיכונה. עור התוף קולט את גלי הקול העוברים בתעלת השמע, מתנועע ומעביר את האנרגיה אל שרשרת עצמימי השמע הנמצאים בחלל מלא אוויר.

שלושת עצמימי השמע "פטיש" (Malleus) המחובר בקצה אחד לעור התוף, "סדן" (Incus) ו-"ארכובה" (Stapes)  הנושקת לאוזן הפנימית במקום הנקרא החלון הסגלגל, הינם עצמות עדינות וקטנות שתנועתן הייחודית מובילה להתחלת תנועה בנוזל המצוי באוזן הפנימית.

כאמור, עצמימי השמע נעים בתוך חלל  מלא אוויר. ישנה חשיבות רבה לאוורור יעיל על מנת לאפשר מקסימום תנועתיות עם מינימום התנגדות וזה נעשה על ידי תעלה דקה המאפשר כניסה של אוויר לחלל האוזן התיכונה הנקראת החצוצרה (Eustachian Tube).
 

האוזן הפנימית (השבלול) הינו החלק המורכב ביותר, והמרתק ביותר. בשבלול מתבצעת התמרה של אנרגיה מכאנית לאנרגיה חשמלית. גל הקול, שתחילה עבר בתווך של אוויר, אחר כך פגש את עצמימי השמע ובאוזן הפנימית מתקדם בנוזל, גורם לתנועה של ממברנה המסודרת כמו קלידים של פסנתר.

כל תדר שנכנס מקבל את הייצוג שלו על גבי "הפסנתר", "הקלידים" נלחצים ותאי החישה ממירים את המידע הישר למערכת העצבים בדרך אל מרכז השמיעה במוח.

תפקיד מערכת השמע בחיי היומיום

אין דבר המרגש יותר מקול תינוק שזה עתה נולד, מהצעת נישואין מפתיעה או מנכד שקורא "סבא" בפעם הראשונה.

צלילי טפטוף הגשם, משב הרוח ומפץ הגלים הם צלילים מרגשים לא פחות עבור האדם החווה את החיים דרך הערוץ השמיעתי.
יכולת השמיעה היא מרכיב מרכזי במעגל התקשורת ותקינותה מאפשרים תקשורת טובה ויעילה גם עבור הדובר וגם עבור המאזין.
כאשר האינטראקציה התקשורתית מתחילה אצל הדובר, ראשית מתהווה רעיון כלשהו. הרעיון מתורגם לרצף הוראות מוטוריות העוברות באמצעות מערכת העצבים אל מערכת ההיגוי המוציאה לפועל את הרעיון המושלם.
ברגע שהמסר יוצא לאוויר העולם, גלי הקול נקלטים לא רק אצל המאזין המקשיב מנגד אלא גם אצל הדובר המסוגל לבצע בקרה עצמית להפקותיו.
יכולת הבקרה, חשובה על מנת לנטר ולהעריך את עוצמת הקול, איכות הקול ובהירות המסר.
מנגד המאזין קולט את המסר העובר כגל קול מורכב דרך מערכת העצבים ועד לפיענוח הרעיון במרכזי השפה הייעודיים במוח. תקינות מערכת השמיעה מאפשרת למאזין לפענח, להעריך ולהבין כנדרש את המסר שהועבר ולהגיב על פי הבנתו.
כאשר המערכת תקינה מתאפשרת תקשורת יעילה וזורמת כאשר שני הצדדים נהנים מהשיח הפורה.

השמיעה חשובה להתפתחות השפתית בילדים, ללמידת העולם סביבנו, ולתקשורת יעילה בעבודה.

חוויות רגשיות והבחנה ברגשות הבאים לידי ביטוי באינטונציית הדיבור וכן הנאה ממוזיקה וחברה הופכים את חיינו למשמעותיים ומרתקים. לא זאת בלבד, השמיעה היא כלי בסיסי-הישרדותי.
השמיעה עוזרת לנו למקם ולזהות התרחשויות מסכנות חיים כמו תנועת רכבים בכביש ובמעבר חצייה או כאשר פונים אלינו לעזרה. איך שלא נסתכל על זה, האינטגרציה החושית היא מכלול שלם שבאמצעותו אנו מתנהלים ביום יום ביעילות.

הידעת?

  • אחד מכל שישה אנשים הוא בעל ירידה בשמיעה
  • רק 35% מהאנשים בעלי ירידה בשמיעה הינם מבוגרים מעל גיל 64
  • רבים מהאנשים בעלי ירידה בשמיעה ממתינים, לעיתים עד 10 שנים, לפני שהם פועלים בנידון

ירידה בשמיעה אינה דבר שכדאי להתעלם ממנו! 

היא יכולה להשפיע על חיי היומיום ולכן חשוב לפעול בנדון.

מומלץ לגשת לרופא א.א.ג ולבדיקת שמיעה ובמידת הצורך למצוא את הפתרון המתאים מתוך מגוון הפתרונות הרחב שאנו מעמידים לרשותכם. 
 

האוזן - אחד מפלאי הטבע

האוזן היא איבר בעל יכולות מדהימות המבצע משימות מורכבות ביותר של שמיעה.האוזן מסוגלת להבחים בין 7,000 גוונים של קול ומאפשרת למוח למקם את מקור הצליל.

צלילי החיים

חשיפה ממושכת לרעש החזק מ-85 דציבל יכולה לגרום לנזק קבוע לשמיעה. 

הידעת? בשיחה עם אנשים בעלי ליקוי בשמיעה אין זה מספיק רק להגביר את הקול,

לעיתים קרובות הקושי מתבטא באבחנה בין צלילים שונים הנשמעים דומה, למשל "של" ו-"טל".

השלכות אפשריות של הירידה בשמיעה

  • קושי בהבנת דיבור
  • קשיים בתקשורת עם אחרים
  • קשב נמוך
  • ירידה בזיכרון
  • הפחתה ביכולת התמודדות עם דברים לא מוכרים
  • ירידה בתפקוד העבודה
  • הערכה פחותה מהסובבים 
  • מתח, עצבנות ודיכאון
  • בידוד והימנעות מחיי חברה 

 

לקבלת ייעוץ מקצועי ע"י קלינאי תקשורת מוסמך
חינם וללא התחייבות

מדטכניקה אורתופון – מומחים לשמיעה!
כל פתרונות השמיעה תחת קורת גג אחת, מכשירי שמיעה, שתלי שמיעה ושבלול, נגישות שמע ועוד רבים אחרים.
מדטכניקה אורתופון הינה החברה היחידה שזכתה במכרזי כל 4 קופות החולים, משרד הביטחון ומשרד הבריאות- להתאמת מכשירי שמיעה לילדים ומבוגרים בכל הגילאים.